Foie gras atau 'hati berlemak', telah lama dianggap sebagai makanan istimewa di beberapa bahagian dunia terutamanya dalam french cuisine kerana ia mempunyai rasa yang berlemak, lembut dan kaya, tetapi cara pengeluaran untuk mendapatkan makanan ini penuh dengan kontroversi dan agak kejam.
antara menu dari foie gras
antara menu dari foie gras
Untuk menghasilkan foie gras, angsa atau itik akan dipaksa makan jagung menggunakan tiub logam 12 hingga 18 hari sebelum disembelih.Hati itik atau angsa ini akan membesar sehingga 6 hingga 10 kali ganda saiz normal.Selain itu, haiwan ini akan diletak dalam sangkar yang kecil untuk mengelakkan pergerakan yang berlebihan walaupun hanya untuk mengepak sayap.Oleh kerana cara paksa makan ini keterlaluan menyebabkan itik dan angsa sengsara, muntah-muntah dan berdarah.
Lebih dari sedozen negara telah mengharamkan foie gras terutamanya di negara Eropah, begitu juga di Chicago.Tetapi di Perancis, foie gras telah diisytiharkan sebagai "sebahagian daripada warisan budaya dan gastronomi, dilindungi di Perancis". Sejarah foie gras bermula di Egypt, 2500 BC.
perbezaan hati normal dan hati force feeding
# Nampak memang sedap tapi sangat kejam.Sangat kejam sampai tak sanggup nak makan jika ia dihidang depan mata!
entri lain yang menarik
1 comments:
rasanya kalo org yg pesan menu ni, pastu tgk proses dia ni mesti dorg x sampai ati nak makan..
Post a Comment