-->

Total Pageviews

Pages

Letak 'adf.ly' di blog anda dan dapatkan $5 untuk setiap 10k pengunjung http://adf.ly/?id=1046044

Sunday, November 20, 2011

9 Penjara yang telah diUbah menjadi Hotel


Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana rasanya tidur dalam penjara.Ada penjara yang sudah diubah menjadi hotel yang mewah.Tak kurang juga yang masih mengekalkan identiti asal penjara yang menggerunkan.Di bawah ini adalah gambar-gambar hotel penjara.

Jailhotel, Lucerne, Switzerland
Dibina pada tahun 1862 dan beroperasi sebagai penjara sehingga tahun 1998.Jailhotel di Lucerne, Switzerland kini merupakan hotel sepenuhnya dan menawarkan tetamu pengalaman menjadi banduan. Library suite di hotel ini  lengkap dengan buku-buku bekas penjara.

Malmaison, Oxford, England
Hotel penjara yang mewah.Tinggalan bekas penjara zaman Viktoria
 dapat dilihat melalui pintu logam tebal dan tangga besi.

 Karosta Prison, Liepaja, Latvia
Hotel penjara yang ekstrem.Hotel ini dijadikan penjara pada tahun 1900 hingga 1997.Peminat fanatik Sejarah dan Perang Dingin  boleh mengenang kembali dipenjarakan USSR tentera di Penjara Karosta ini.Tetamu hotel akan ditangkap di luar hotel dan akan dibawa ke kantin penjara.Selama berada di hotel ini tetamu akan di layan seperti banduan.

Langholmen Penal Colony, Stockholm, Sweden
Penjara hukuman untuk wanita sehingga tahun 1975.Pelawat memilih untuk tinggal sama ada  di asrama sel penjara yang telah diubahsuai atau bilik-bilik hotel yang murah.

 Old Jail Bed and Breakfast, Taylors Falls, Minnesota
Bed and breakfast penjara yang mempunyai empat sel.Dibina bersebelahan saloon pada tahun 1884, ia telah berkhidmat sebagai lokap sehingga tahun 1923.Bukan sahaja mempunyai kepentingan sejarah,  tetapi ia juga menawarkan home-style breakfasts, suite dengan pendiangan pembakaran kayu, pelbagai gula-gula dan bertih jagung untuk tetamu, dan pemandangan hebat Sungai St Croix.

The Mount Gambier Gaol: Mount Gambier, Australia
Penjara yang telah diubahsuai menjadi syurga backpacker di selatan Australia ini menawarkan penginapan moden.Beroperasi sebagai penjara sehinggalah ke tahun 1995.

San Clemente Palace and Resort, Venice, Italy
San Clemente Palace Hotel dan Resort adalah tempat percutian pulau luar terusan Venice.Hotel ini kini mempunyai tiga restoran mewah, dua bar, kolam, dan rawatan spa.

The Liberty Hotel, Boston, Massachusetts
Walaupun banyak pengubahsuaian yang mewah dibuat pada bekas penjara ini, beberapa aspek bersejarah masih dikekalkan seperti tingkap dan sel-sel penjara.

The Alcatraz Hotel, Kaiserslautern, Germany
Tetamu boleh memilih di antara “Comfort Rooms,” “Suites,” or “Cell Rooms” untuk menginap di hotel ini.

0 comments:

Post a Comment

Entri Terbaik dari Blog Lain