-->

Total Pageviews

Pages

Letak 'adf.ly' di blog anda dan dapatkan $5 untuk setiap 10k pengunjung http://adf.ly/?id=1046044

Saturday, November 17, 2012

Woww Rumah buluh berbentuk telur ini sangat menarik (3 gambar)


Dai Haifei, 24 tahun, seorang graduan kolej telah membina sebuah rumah berbentuk telur daripada buluh di Daerah Haidian, Beijing di mana rumah kecil itu telah menjadi tempat tinggalnya sejak dua bulan yang lalu. Pemuda yang bekerja untuk syarikat reka bentuk seni bina ini mendapat inspirasi untuk reka bentuk rumah luar biasa itu daripada paparan kabin mudah alih berbentuk telur yang dipanggil “egg of the city,” yang telah dibentangkan semasa pameran syarikat yang diadakan dua kali setahun.


Berazam untuk mencari cara bagi mengurangkan perbelanjaan hidup dengan menghapuskan keperluan untuk membayar sewa, Dai meminjam 6.400 yuan (AS $ 958) daripada keluarganya untuk membina rumah sendiri.Berikut ciri-ciri rumah unik ini:

* Diletakkan di halaman kecil di premis syarikat di mana ia berfungsi menghapuskan kos perjalanan ke tempat kerja.

* Dibina dengan roda kecil untuk memberikan mobiliti, dalaman kabin dibina daripada papan tenunan buluh yang diikat dengan paku.

* Tikar buluh dan dua jenis penebat di atas papan buluh berkesan mengekalkan haba dan menyimpan air.

* Guni yang terletak di bahagian luar rumah ini mengandungi benih tanaman yang akan bercambah pada musim bunga.

* Terdapat satu katil seluas 3 kaki, tempat menyimpan buku di tepi katil dan tangki air dengan sistem bertekanan menyimpan air untuk kegunaan mandi.

Entri lain yang Menarik

0 comments:

Post a Comment

Entri Terbaik dari Blog Lain