-->

Total Pageviews

Pages

Letak 'adf.ly' di blog anda dan dapatkan $5 untuk setiap 10k pengunjung http://adf.ly/?id=1046044

Thursday, January 31, 2013

10 klip video KPop yang diLarang Tayang (10 gambar)


Berikut merupakan 10 musik video K-Pop yang pernah dilarang tayang di Korea kerana mempunyai unsur-unsur kekerasan, kesalahan sosial, terlalu 'dewasa' dan liriknya tidak sopan.


Epik High: Breakdown


Music video Breakdown ini banyak menampilkan pertumpahan darah dan juga penggunaan senjata sehingga patut dilarang daripada ditayang. 


Chae Yeon: Shake


-  Budaya Korea berpendapat klip ini sangat tidak sopan kerana memaparkan unsur seksual yang ekstrim. 


HyunA: Change

Music video yang menjurus ke arah seksual ini tidak sepenuhnya dilarang tayang ia mendapat rating 19+ di stesyen TV KBS dan 15+ di SBS dan MBC.
G.D & T.O.P: Knock Out- Dilarang tayang kerana penggunaan kata-kata slang yang tidak baik dalam liriknya dan memandangkan pihak YG Entertainment enggan menggantikan lirik itu maka pihak stesyen TV pun melarang penayangannya.T.O.P: Turn It Up- Alasan untuk melarang penayangan klip ini sangat lawak hanya kerana ia menampilkan iklan secara tidak langsung dengan menyebut beberapa jenis jenama.Seungri: Strong Baby- Ia dilarang tayang kerana adanya lirik 'crack' yang dikatakan ayat itu seperti menyokong pengambilan ubat terlarang. Pihak YG sendiri telah menyatakan had umur yang boleh melihat klip ini.Infinite: Before The Dawn- Adegan pergaduhan punca ia dilarang tayang - walaupun adegan itu sebenarnya tidak terlalu teruk.Lee Hyori: Chitty Chitty Bang Bang- Adegan menari di atas bas dikatakan melanggar peraturan lalu lintas di Korea selain beberapa adegan di jalan raya yang lain.Sistar: How Dare You- Penggunaan tiang untuk menari adalah punca ia dilarang tayang selain daripada isi lagunya.Rain: Love Song- Juga kerana lokasi penggambaran klip itu yang diambil di tengah jalan - menyalahi undang-undang lalu lintas Korea.

source: kapanlagi.com

Entri Lain Yang Menarik

0 comments:

Post a Comment

Entri Terbaik dari Blog Lain